fbpx

Leef je mooiste leven

Michael Pilarczyk is al vele jaren een van mijn voorbeelden en leermeesters. Dankzij Michael Pilarczyk en Tony Robbins heb ik een aantal jaar geleden bewust gekozen om mijn mooiste leven te gaan leven en om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar hun mooiste leven. 

Het was dan ook fantastisch om afgelopen week na een pauze van enkele jaren eindelijk weer eens live bij Maximum Potential aanwezig te kunnen zijn. Drie dagen lang tijd voor jezelf, om je te laten inspireren en te verbinden met vele interessante mensen. 

In deze blog deel ik een aantal van de lessen met je.

Energieniveau

Zorg ervoor dat je energieniveau hoog is, want alleen dan ben je in staat om de veranderingen te creëren in je leven die jij wilt. Een hoog energieniveau zorgt er ook voor dat je automatisch positieve gedachten hebt en veel meer zelfvertrouwen. Richard de Leth gaf een aantal concrete tips die je dagelijks kunt toepassen om je energieniveau en je algehele gezondheid een boost te geven.

 • Doe aan krachttraining
 • Zoek de natuur op
 • Verbind je met fijne mensen
 • Beweeg nuchter (buiten), dus voor het ontbijt.
 • Eet minder vaak (Intermitted Fasting)
 • Eet zoveel mogelijk OERvoeding (groenten, fruit, vis, vlees, noten, pitten en zaden)
 • Let dagelijks bewust op je ademhaling, adem in en uit door je neus.
 • Slaap minimaal 7,5 uur
 • Douche koud (af)
 • Mediteer

Persoonlijke waarden

Je persoonlijke waarden zijn je drijvende kracht. Vaak fungeren ze onbewust als een kompas in je leven. Het is daarom van groot belang om te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn, omdat ze verklaren waarom je op een bepaalde manier reageert in situaties of relaties. Ze vormen vaak de onbewuste basis voor de keuzes die je dagelijks maakt. Bovendien zul je waarschijnlijk stress ervaren als je niet in lijn leeft met je persoonlijke waarden. Stel, vrijheid is heel belangrijk voor, maar je hebt een 9-5 kantoorbaan waarin je volgens strikte procedures moet werken. Dat zal op de lange termijn stress veroorzaken. Daarom is het essentieel om te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn.

Focus

Wat je aandacht geeft groeit! Het is belangrijk om dit principe goed te begrijpen. Het principe werkt namelijk altijd. Daarom is het van groot belang om eerst te weten wat je precies wilt, zodat je je focus kunt houden op datgene wat je wilt ervaren. We zijn vaak geneigd om onze focus te leggen op de problemen die we dagelijks ervaren of op vervelende ervaringen uit het verleden. Het gevolg hiervan is dat we meer van hetzelfde krijgen. We kennen allemaal het voorbeeld van de “roze olifant”. Zorg er dus dagelijks bewust voor dat je focus gericht is op wat je wel wilt ervaren.

Angst is slechts een gedachte

Angst is een gedachte. Angst heeft direct invloed op de kwaliteit van je leven en heeft het vermogen om je geestelijk en lichamelijk te verlammen. Het vervelende is dat je angsten en gedachten toelaat en ermee in gesprek gaat, waardoor ze werkelijkheid lijken te worden.

We hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met angsten. De drie primaire angsten waarmee bijna iedereen te maken heeft zijn:

 1. De angst dat je niet voldoet.
 2. De angst dat niemand van je houdt.
 3. De angst voor oordelen en kritiek van anderen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat angst in veel gevallen slechts een gedachte is. Het is dus van groot belang om controle te krijgen over deze gedachten door ze simpelweg niet toe te laten.

Rust in je hoofd

We kunnen allerlei ademhalingsoefeningen of meditaties doen om meer rust in ons hoofd te krijgen. De grootste onrust wordt echter veroorzaakt door angst of onduidelijkheid. Zorg er dus voor dat je volledige helderheid en focus hebt op wat je wilt bereiken in je leven, dan volgt de rust in je hoofd bijna automatisch. Het is echter wel belangrijk om dagelijks een of meerdere momenten te nemen om bewust op je ademhaling te focussen en even helemaal niets te doen.

Goede vragen stellen

Michael is een expert in het stellen van goede vragen. Goede vragen zorgen voor richting en helderheid. Een goede vraag geeft jou inzicht in wat je werkelijk wilt weten. Belangrijk hierbij is dat je niet te snel tevreden bent. Het antwoord op je eerste vraag is altijd een aanleiding voor een vervolgvraag. Het gaat erom dat je doorvraagt totdat je daadwerkelijk bij de kern komt. En dat is precies waar je de helderheid vindt.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van goede vragen:

 • Wat is werkelijk het probleem?
 • Wat kan ik doen om mezelf te verbeteren?
 • Wat kan ik hiervan leren?
 • Wie kan mij hiermee helpen?
 • Wat wil ik werkelijk weten?
 • Wat heb ik nodig om…?
 • Wat is de volgende stap om…?

De mensen om je heen

Je bent vast bekend met de uitspraak: “Jij bent het gemiddelde van de vijf mensen om je heen.” Het is van cruciaal belang om de juiste mensen om je heen te hebben. Stel je voor dat je wordt omringd door mensen die de hele dag negatief zijn en jou naar beneden halen. Denk je dat het je dan gaat lukken om je mooiste leven te gaan leven?

Zorg er dus voor dat je mensen om je heen hebt die jou inspireren en die jou juist omhoog trekken. Het is interessant om met deze informatie voor jezelf eens een lijstje te maken van de mensen waarmee je momenteel omgaat.

Helderheid

Zorg ervoor dat je heel concreet voor jezelf hebt wat je precies wilt. Laat je door niets of niemand tegenhouden om dat te bereiken. Zie elke dag voor je dat je datgene al hebt of al leeft, zoals jij het wilt.

ACTIE

Dit is de belangrijkste stap. Boeken lezen, seminars volgen en podcasts beluisteren zijn leuk, maar het grote verschil zit hem vooral in het DOEN. Ga iets doen met de kennis die je hebt verzameld. Ga ermee aan de slag.

Zelf aan de slag?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze blog en wil je hier zelf mee aan de slag?

Schrijf je dan in voor de gratis workshop op 15 juni van 19:00 – 22:00, waarin we met een aantal van de bovengenoemde punten praktisch aan de slag gaan.

Of download mijn e-boek, waarin je zelf met behulp van een aantal mooie oefeningen aan de slag gaat om meer helderheid te creëren. 

 

Download mijn gratis e-book

van midlife crisis naar persoonlijke groei

In 11 stappen naar helderheid, rust en vertrouwen